Raşidi Tarikatında Evvabin Namazı ve Duha ve Kuşluk Namazının Vakti ve Kılınma Sebebi

Raşidi Tarikatında Evvabin Namazı ve Duha ve Kuşluk Namazının Vakti ve Kılınma Sebebi ve Gecelerin ve Gündüzlerin Uzaması ve Kısalaması


dünyanın 23 derece eğimi sebebiyle bir kutu sonbahar vaktine girerken diğer Kutup ilkbahara girer Bir Kutup yaza girerken diğer kutu kış mevsimine girer.
hal böyle olunca Sonbaharın ilk Mevsimi Kuzey kutup’ta Eylül olmasına rağmen alt Kutup Güney Kutupta ise Eylül ayı ilkbaharın ilk ayıdır bizde ilkbaharın başlangıcı olan nisan ayı onlarda sonbaharın başlangıcıdır bizde gündüzler uzayıp geceler kısalırken ilkbahara girdiğimiz belli olur, Biz de ilkbahar girerken Güney Kutupta ise gündüzler kısalıp geceler uzamaktadır kutuplarda ise işte bu döngü gece ve gündüzün 6 ay sürecek olan dönencenin başlangıcıdır Hani Barış Manço’nun şarkısındaki Dönence Yani kutupların 6 ay gece veya 6 ay gündüz olması sonbahar ve ilkbahar döngüsü yani yengeç dönencesi.
işte dinimizde Peygamberimizin yaptıklarını yapmak onun adımlarını takip etmek her Müslümanın üzerine vazife fakat bilmeden yapılan bir ibadetin semeresi ortaya çıkmaz.
ir ibadet hangi sebeple hangi hikmete binaen yapılır Ancak bunu da gerçek İslam alimleri Allah dostları bilir ve bunu da etrafındakilere sesini duyurabilir kimselere talebelerine askerine öğretir.
işte Evvabin namazı Duha namazı ile kuşluk namazının kılınması sebepleri Evvabin namazı neden Akşam namazının arkasından kılınır çünkü akşam girmiştir yahut da kutuplarda akşam girmesinin başlangıcıdır yani mevsim döngüsü Kış mevsimine girmenin ilk başlangıcı da diyebiliriz.
evvabin duha veya kuşluk namazı 2 rekat dört rekat veya 6 rekat kılınır.
Sebebine gelince işte günlerin uzaması veyahut kısalması için bu sünnet Eda edilir.
bizde mevsim Sonbahara girince yani kuzey kutup’ta Mevsim Sonbahara girince ilk ay’ı eylüldür İlkay deyince İlkay buharalı dan bahsetmiyoruz. yani sonbaharın bir ayı olan Eylül ayında Bizler iki rekat Evvabin namazı kılınca günler 2 dakika 3 dakika Erkan batmaya başlar ve kararmaya başlar. bizim tam zıttı mız olan Güney kutbunda ise onlar ise kuşluk ve Duha namazı başlatmalıdır günler yavaş yavaş uzayıp geceler kısalsın.
ikinci ayda ise yani Ekim bizde Ekim onlarda ise Mayıs ayında onlar yine 4 rekat duha veya kuşluk namazı Biz ise Ekim ayında 4 rekat Evvabin namazı akşam namazından sonra kılarız. yine bizde sonbaharın Son mevsimi olan Kasım ayında Bizler gri tesbihe geçeriz ve 6 rekat Evvabin namazı kılarız onlar Haziran ayında Turkuaz tesbih ve 6 rekat dua veya kuşluk namazı kılmaları gerekir. tam tersinde bizde Haziran ve ilkbaharın son ayı gelince Dizdar Turkuaz tesbih ve 6 rekat kuşluk ve Duha namazı kılarız.
kuşluk namazı ile Duha namazının farkı ise kuşluk namazı Sabahın ilk serin vaktinde Güneş doğduktan 45 dakika sonra kılınan namazdır bu el ve Güne göre değişir Güneşin doğduğu saatten 45 dakika sonra kılınır Duha namazı ise yer ve konum değişmeksizin günün sabahın dokuzunda Saat 9 veya 9.30 gibi kılınır Peygamberimiz o vakti çölde Devenin ayakları kumdan yandığı vakit diye tarif etmiş Duha namazı artık aza girdiğimizi gösterir o yüzden İşte biz evvabin kırarken Onlar önce kuşluk kırarlar sonra kuşluk ile beraber dua ikinci ayda 3 ayda ise Haziran’da ise Duha namazına daha önem gösterilen ikisi farklıdır artık günlerin ısınması meyvelerin vermesi gerekmektedir.
Evet trajediyi tarikati dertlerimizden Duha ve evvabin ve kuşluk namazı adabı mızda bu şekildedir

Author: RasitTunca