Hizb Nedir – Hizbul Kebir – Hizbul Kasr Nedir?
Hizb : Sözlükte bölük, grup,ordu,asker,anlamına gelen hizb kelimesi Nitekim
Hizbullah: Allahin ordusu demekdir.
Hizbüşşeytan: Şeytanın Ordusu Demekdir.
Terim olarak : Hizb Kur’ân’ın bölümlere ayrılması demektir.
Peygamberimiz döneminde Ashabi kiramdan birisinin bir yeri agriyordur, ve bunu Bilali Habeşi ile sohbet ederken o ashab ona söyler, Bilal Radyallahu anh da ona ayri ayri surelerden, ayri ayri bir kac ayeti birleştirip bunlari oku der, o ashabda okuyunca agrisi bir süre sonra gecer, bunu diger ashbdan bazi arkadaşlarinada söyler, bunun üzerine, onlarda bir yeri agriyinca, hz bilali gidip, ondan okumalari gerekli ayetleri ögrenirler. o güne kadar kuranin parcalara bölünüpte okunabilcegini bilmeyen ashabi kiram, bunu görünce, bundan rahatsiz olup, peygamberimize gidip, Bilali Habeşi yi şikayet ederler, ve derler ki : Bilal Kurani parcaliyor ya rasulallah derler, ve onlara peygamberimiz sorar, Bilal nasil yapti diye, ve onlar böyle böyle yapti derler, onun üstüne Peygamberimiz Bilal dogru yapmiş der. ve işte hastaliklara karşi bazi ayet bölümlerinin, yine mesala büyü ve sihire karşi başka ayetlerin, yine nazara karşi başka ayetlerin, yine korunma ve hifz icin başka bazi ayetlerin, yine rizik icin, bazi başka ayetlerin, gerekli olan bölümlerinin cikarilipda, bunlari birleştrilerek okunmasina Hizb denir işte. Fakat daha sonraki hafizlar bunu yanliş algilamişlar ve Kur’ân-ı Kerim’i düzenli ve devamlı okuyan hafizlar günlük okunacak bölümleri, sûrelerin uzunluklarını göz önüne alarak ayırmışlar,
bu ayırmaya “tahzîb” (bölümlere ayırmak), her bölüme de “hizb” demişlerdir. İlk bölüm üç suredir: Bakara, Al -i İmran ve Nisa. İkinci bölüm beş suredir: Mâide, En‘âm, A‘râf, Enfâl, Tevbe. Üçüncü bölüm yedi sûredir: Yunus, Hûd, Yusuf, Ra‘d, İbrahim, Hıcr, Nahl. Dördüncü bölüm dokuz sûredir: “İsra, Kehf, Meryem, Tâhâ, Enbiya, Hac, Müminûn, Nûr, Furkan. Beşinci bölüm on bir sûredir: Şuarâ, Neml, Kasas,
Ankebût, Rum, Lokman, Secde, Ahzâb, Sebe’, Fâtır, Yâsîn. Altıncı bölüm 13 sûredir: Sâffât, Sâd, Zümer, Mü’min, Fussılet, Şûrâ, Zuhruf, Duhan, Câsiye, Ahkâf, Muhammed, Fetih, Hucûrât.
ve Kuran sayfalarinin yan bölümünde, icinde Hizb yazili cicekler, bu bölümleri gösterir işte.
Raşidi Tarkatında Hizbül Kebir Nedir?
RAŞiD iN ZiKiR EVRADINDAKi 1 ile 127 (1 den 127 e kadar 127 dahil) Rakamlı duaların tamamına denilir. (Rakamlara Sınıflar Bölümünden Bakabilirsiniz)
Raşidi Tarkatında Hizbül Kasr Nedir?
1 ile 21 (1 den 21 e kadar 21 dahil) ve sonunada 125 ve 126 ve 127 Rakamlı bitiriş duaları eklenerek okunan duaların Tamamı.
Raşidi Tarkatında Hizbül S-Kasr Nedir?
Hizbul kasr okuyanlarda zamandan tasarruf etmek icin istiaze duasi dışındaki bütün zikirler gerekirse sadece (10 ar Defa okunur ve 10 lu okunanlarda sadece 3 defa okunarak Hizbul S-Kasr olur.